KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Święto Niepodległości w NLO SMS PZPS w Spale

102 rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości ma swój wyjątkowy charakter i miejmy nadzieję, że niepowtarzalny i już w następnym roku będziemy mogli świętować tradycyjnie, gromadząc się i wspólnie celebrując nasze najważniejsze święto narodowe.
Tradycją spalskiego SMS- u były akademie niepodległościowe, konkursy historyczne, wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych. W tym roku nauczyciele historii: Aleksandra Łysoń i Radosław Pająk mogli jedynie zaproponować uczniom konkurs „Niepodległa”, który miał dwie kategorie:
- praca pisemna
Wybierz postać znanego Polaka żyjącego w XX lub XXI wieku i uzasadnij dlaczego może być uznawany jako autorytet dla młodego pokolenia.
- prezentacja multimedialna
Wykonaj prezentację multimedialną przedstawiającą najważniejsze sukcesy polskiego sportu w XX i XXI wieku.
Laureatkami w kategorii praca pisemne zostały: Maja Kruczek z klasy II 4 i Melania Marcinowska z klasy II 3.
Z kolei wyróżnienia uzyskali: Mateusz Kufka i Olaf Łukasik z klasy II 3 i Szymon Patecki z klasy I.
W kategorii na wykonanie prezentacji multimedialnej zwycięskie pracy wykonali: Julia Czuryło z klasy II 4 i Jakub Krzemiński z klasy I.
Wyróżnienia przyznano: Małgorzacie Ciężkowskiej i Julii Kielak z klasy II 4 oraz Julii Radelczuk z klasy I. Serdeczne gratulacje !
Pamiętaliśmy również, aby nasza szkolna gazetka miała niepodległościowy, biało- czerwony charakter i przybliżyła wiedzę na temat wydarzeń sprzed ponad stu laty i ich największych bohaterów.
Poniżej krótka lekcja historii na temat Narodowego Święta Niepodległości.
W latach 1919–1936 rocznice odzyskania niepodległości świętowano w Warszawie jako uroczystości o charakterze wojskowym. Organizowano je zazwyczaj w pierwszą niedzielę po 11 listopada. Pierwszy raz w pełni uroczyście upamiętniono odzyskanie niepodległości 14 listopada 1920. Tego dnia uhonorowano Józefa Piłsudskiego buławą marszałkowską. Rangę święta państwowego nadano Świętu Niepodległości dopiero ustawą z kwietnia 1937. Miało ono łączyć odzyskanie suwerenności państwowej z zakończeniem I wojny światowej oraz upamiętniać Józefa Piłsudskiego. Do czasu wybuchu II wojny światowej obchody państwowe odbyły się dwa razy: w 1937 i 1938. Podczas okupacji niemieckiej w latach 1939–1945 jawne świętowanie polskich świąt państwowych było niemożliwe. Organizatorzy przygotowywanych konspiracyjnie obchodów rocznicy 11 listopada byli narażeni na dotkliwe represje. W 1945 roku ustanowiono Narodowe Święto Odrodzenia Polski, obchodzone 22 lipca, w rocznicę ogłoszenia Manifestu PKWN, którym komuniści przejęli władzę w Polsce i jednocześnie zniesiono Święto Niepodległości. W okresie PRL- u obchody rocznicy odzyskania niepodległości 11 listopada organizowane były nielegalnie przez środowiska niepodległościowe. Organizatorzy i uczestnicy tych uroczystości często byli represjonowani przez ówczesne władze państwowe. Święto Niepodległości obchodzone 11 listopada zostało przywrócone przez Sejm w 1989 roku pod nazwą „Narodowe Święto Niepodległości. Z kolei 11 listopada 1997 Sejm podjął uchwałę, w której między innymi zapisano: „Ta uroczysta rocznica skłania także do refleksji nad półwieczem, w którym wolnościowe i demokratyczne aspiracje Polaków były dławione przez hitlerowskich i sowieckich okupantów, a następnie – obcą naszej tradycji – podporządkowaną Związkowi Radzieckiemu komunistyczną władzę”.