KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Historia

Rozpoczęła działalność 01.09.1995 r. w Rzeszowie. Została powołana z myślą o szkoleniu uzdolnionej siatkarsko młodzieży. Uczniowie szkoły są jednocześnie trzonem reprezentacji Polski kadetów i juniorów. Właścicielem szkoły jest Polski Związek Piłki Siatkowej. Pierwszym dyrektorem szkoły został Andrzej Grzyb.
Trenerami byli: Edward Sroka, Jan Such, Grzegorz Ryś, Jan Ryś, Marek Bernat, Wojciech Kasza i trener akrobatyki - Wiktor Broński.
Szkoła w Rzeszowie zakończyła swoją działalność i została przeniesiona do Spały.

Z dniem 01.09.1999r.  siedzibą szkoły został  Ośrodku Przygotowań Olimpijskich w Spale.
Dyrektorem z ramienia PZPS został Marek Hertel, długoletni zawodnik i trener klasy mistrzowskiej. Od września 2011r. do sierpnia 2012r. Funkcję dyrektora szkoły pełnił Tadeusz Zapart - pracujący w NLO SMS od czasu jej przeniesienia do OPO Spała.
W wyniku konkursu na dyrektora szkoły, ogłoszonego przez PZPS, od września 2012 roku funkcję tę pełni Leon Bartman. Od lipca 2020 roku funkcję dyrektora szkoły pełni Jacek Matyszewski.

Szkoła Mistrzostwa Sportowego jest szkołą niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej, kształci przyszłych reprezentantów kraju.
Dotowana jest przez Polski Związek Piłki Siatkowej, Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu, Starostwo Powiatowego w Tomaszowie Mazowieckim oraz sponsorów.
01.09.2016r. dołączyła do nas sekcja siatkówki plażowej chłopców i dziewcząt, która została przeniesiona z Łodzi.
Zwiększyła się zatem liczebność uczniów. Młodzież jest zakwaterowana w internacie "Olimpijczyk", w pokojach dwuosobowych. 
Treningi odbywają się na obiektach COS-OPO w Spale na hali wielofunkcyjnej do gier zespołowych oraz w nowo oddanej w 2017 r. hali na piachu do gier plażowych.
Do dyspozycji pozostaje rozległa baza treningowa i rekreacyjna dostępna w COS – OPO Spała. Z nowoczesnych  hal treningowych, siłowni, basenu, odnowy biologicznej itp.  korzysta również Reprezentacja Polski w piłce siatkowej halowej oraz siatkówka plażowa w czasie swoich  zgrupowań.
Zajęcia lekcyjne odbywają się w pełni wyposażonych klasach w internacie "Olimpijczyk". Ze względu na wyjazdy naszej młodzieży na różne imprezy sportowe,  pewna część zajęć odbywa się także w  soboty i niedziele. Szkoła realizuje programy podstawowe jak i rozszerzone zgodne z obowiązującą siatką godzin. Językami obcymi wykładanymi w szkole są: język angielski, niemiecki oraz włoski. Cały etap szkolenia kończy się egzaminami maturalnymi.
Zajęcia sportowe odbywają się raz lub dwa razy dziennie. W ramach szkolenia Szkoła Mistrzostwa Sportowego  uczestniczy w rozgrywkach ogólnokrajowych:
- II Ligi, III Ligi oraz bierze udział w turniejach siatkówki plażowej.  
Wszyscy przyjęci do SMS-u należą do szerokiej kadry PZPS w danej kategorii wiekowej.


Młodzież kończąca naszą szkołę trafia do najlepszych klubów w Polsce - wielu z nich zostaje powołanych do Reprezentacji Polski już jako seniorzy.